fbpx

Okos pulzoximéter: az orvoslás okostelefonja?

Az E-Med4All Europe Kft. orvos-mérnök csapata által fejlesztett okos pulzoximéter (röviden: okos pulzoxi) koncepció első sorban a krónikus szív-érrendszeri betegek, egyéb krónikus betegek és kismamák számára indult kifejlesztésre.

Dr. Kulin Dániel

Amikor a többség a kezében tartott nyomógombos telefonnal hallgatta végig Steve Jobs bemutatóját az iPhone-ról, akkor még talán nem is gondoltuk volna, hogy pár év alatt milyen elképesztő növekedést fog mutatni ezen eszközök elterjedése.

Természetesen nem maga az iPhone, hanem az okostelefonok adta funkcionalitás bővülés, az appok és a mobil internet sávszélességének növekedése vezetett oda, hogy mára már jelentősen megváltozott számos tevékenységünk. (kommunikáció, bankolás, távmunka és szórakozás, stb.) Ezek a trendek kihatással vannak az egészségügyre is.

A széles körű okostelefon és mobilinternet használat, a felhő technológiák fejlődése és a Bluetooth-al felszerelt eszközök rendszerbe kapcsolása lehetőséget teremt olyan innovációk megvalósítására, amelyekre korábban nem volt lehetőség.

Az E-Med4All Europe Kft. orvos-mérnök csapata által fejlesztett okos pulzoximéter (röviden: okos pulzoxi) koncepció első sorban a krónikus szív-érrendszeri betegek, egyéb krónikus betegek és kismamák számára indult kifejlesztésre.

“A rendszer egy Bluetooth képes pulzoximéterből, okostelefon appból, felhőben futó kiértékelő algorimtusból és egy webes orvosi felületből áll.”

A pulzoximéter működéséről, részletes bemutatásáról egy kedves volt kollégánk írt egy cikket, melyet elérhetnek ezen a linken

A COVID-19 krízis csalogatta elő idő előtt ezt az innovációt a fejlesztői laborból – hiszen láttuk, hogy az otthoni karanténra ítélt, magas rizikójú pácienseknek és orvosaiknak nagy segítséget jelenthet már az is, ha távolról monitorozhatják a vér oxigén telítettségét és a pulzusszámot.

Az applikációban rögzíthetjük testsúlyunk és vérnyomásunk változását is (külön eszközökkel mérve, természetesen), továbbá magyarázatot fűzhetünk orvosunk számára az egyes méréseinkhez.

Ez már önmagában egy népegészségügyi szempontból is jelentős digitális megoldás. Az igazi innováció, azonban ezen paraméterek megjelenésén túl mutat. Ugyanis az okos pulzoxis mérések során rögzítésre és elemzésre kerül a pulzushullám is, melyből a fejlesztő csapat SCN4ALL nevű algoritmusa több mint 30, orvosi szakirodalomra alapozott szív-, és érrendszeri, illetve vegetatív idegrendszeri paramétereket mér/számít.

Ezen paraméterek többsége csak az orvosi kiértékelő felületen érhető el, viszont pár, fontosabb paramétert az applikációban is megtekinthetünk a mérések után. Ezen paraméterekről és jelentésükről a következő cikkben tájékoztatjuk kedves olvasóinkat.

Olvassa el a többi cikkünket is!

Az okos pulzoxi által megjelenített paraméterek

Milyen adatokat mér? Mit lehet megtudni belőlük? Elmagyarázzuk a tudományos hátteret és az adatok jelentését is.